Manassas Park Police Station Architecture
Manassas Park Police Station Architecture and Design
Manassas Park Police Station Architecture and Design

The City of Manassas Park was seeking to not only improve the facilities that house their Police Department, but also to uplift their staff by providing a building that supports the individual and inspires teamwork. The City also sought to extend a welcome hand to the public and open a portion of the Station to the community.

The design presents an entry façade that projects strength and openness to the community through a traditional civic-style building with a large, open glass curtainwall system revealing a public-use Community Hall. This front portion of the building is enclosed in a red brick box, a warm material expressing permanence.

The City of Manassas Park was seeking to not only improve the facilities that house their Police Department, but also to uplift their staff by providing a building that supports the individual and inspires teamwork. The City also sought to extend a welcome hand to the public and open a portion of the Station to the community.

The design presents an entry façade that projects strength and openness to the community through a traditional civic-style building with a large, open glass curtainwall system revealing a public-use Community Hall. This front portion of the building is enclosed in a red brick box, a warm material expressing permanence.

Manassas Park Police Station Design

The Police Officers access the building on the opposite side, entering at a lower level. Police work now incorporates a high degree of technology and security, and this side of the building expresses this accordingly. An open, 2-story curtainwall with energy saving sun-shade louvers is flanked on either side by cast-in-place architectural concrete walls and perforated stainless steel panels. This rear portion of the building is enclosed in a high-tech envelope that supports and protects the Officers in their daily work.

The interior design of the Station creates a haven for the community at one end of the building and a light-filled space for the Officers that encourages teamwork.

The Police Officers access the building on the opposite side, entering at a lower level. Police work now incorporates a high degree of technology and security, and this side of the building expresses this accordingly. An open, 2-story curtainwall with energy saving sun-shade louvers is flanked on either side by cast-in-place architectural concrete walls and perforated stainless steel panels. This rear portion of the building is enclosed in a high-tech envelope that supports and protects the Officers in their daily work.

The interior design of the Station creates a haven for the community at one end of the building and a light-filled space for the Officers that encourages teamwork.

Client: City of Manassas Park

Location: Manassas Park, VA

Discipline: Community Spaces

Completion: 2007

Size: 22,750 SF