VMDO conducted an architectural feasibility study for the Charlottesville City School Board, reviewing Venable Elementary School and Clark Elementary School. As a result, Venable Elementary School was slated for extensive renovation. The improvements to this stately 1930's structure addressed the following problems:

  • inadequate and poorly located library facility
  • inefficient bus drop-off and turnaround
  • undefined entry
  • lack of handicapped accessibility
  • disorganized classroom layout

  • Prior to renovation, students entered the school from the side of the building and the original front entry went largely unused. The new plan relocated the bus drop off to the front of the building. A new brick walkway enhances the grand front entry. Extensive handicap modifications were discreetly implemented and a parking lot was expanded and moved to the rear of the building.

    The library holds a prominent place as the focal point of the building's entry rather than the remote area of the school to which it had been relegated in recent years.The renovation upgraded the auditorium, library, and cafeteria and reorganized the classrooms in a more logical way for the school's young students.

    VMDO conducted an architectural feasibility study for the Charlottesville City School Board, reviewing Venable Elementary School and Clark Elementary School. As a result, Venable Elementary School was slated for extensive renovation. The improvements to this stately 1930's structure addressed the following problems:

  • inadequate and poorly located library facility
  • inefficient bus drop-off and turnaround
  • undefined entry
  • lack of handicapped accessibility
  • disorganized classroom layout

  • Prior to renovation, students entered the school from the side of the building and the original front entry went largely unused. The new plan relocated the bus drop off to the front of the building. A new brick walkway enhances the grand front entry. Extensive handicap modifications were discreetly implemented and a parking lot was expanded and moved to the rear of the building.

    The library holds a prominent place as the focal point of the building's entry rather than the remote area of the school to which it had been relegated in recent years.The renovation upgraded the auditorium, library, and cafeteria and reorganized the classrooms in a more logical way for the school's young students.

    Client: Charlottesville City School

    Location: Charlottesville, VA

    Discipline: Primary & Elementary Schools

    Completion: 1989

    Size: 60,000 SF Renovation

    Key Team Members

    Awards Received

    1991 Honor Award
    AIA James River Chapter

    1991 Honor Award
    Virginia School Boards Association