Carefully selected for both visual appeal and durability, new finishes and lighting lend the interiors an attractive environment tailored to a more sophisticated taste.

VMDO’s multi-phase transformation of the Gooch and Dillard residence halls represents the beginning of a new era for the 1980s building complex. Long thought of as remotely located and lacking in amenities, Gooch | Dillard has become a more sought-after residential destination. Featuring new finishes, spacious commons areas, and light-filled interiors, the design of the halls creates a common sense of identity for first year students while providing the modern, flexible amenities that active students desire.

Previously a home for upperclass students, the complex’s nine buildings have been transformed to provide the sense of home that is critical to supporting first year students in their transition to college life. Small, cloistered, single bedrooms have been combined to create larger double occupancy bedrooms with expansive views outside and easy access to shared spaces for gathering, studying, eating, and enjoying the outdoors.

Celebrating the unique, natural environment of the site, the design transforms a previously inaccessible, densely wooded landscape into an active, pedestrian-friendly residential environment that celebrates the site’s natural and outdoor amenities. By creating new outdoor spaces of varying scales, residents and their guests now enjoy a variety of activities from playing soccer, to enjoying a quiet moment on the porch, to taking part in a friendly fireside chat. The underutilized ground-floor public spaces within the buildings have been reimagined as a series of study rooms and lounges that each reinforce community and connection – providing both academic and social space alike for students to use 24/7. These technology-rich environments offer the in-demand spaces students need for collaborating on projects, hosting events, or enjoying down-time with friends.

With a prominent location at the gateway to the University, the renovated Gooch and Dillard Halls offer a renewed first impression of student living at the University of Virginia.

The project is certified LEED Gold.

VMDO’s multi-phase transformation of the Gooch and Dillard residence halls represents the beginning of a new era for the 1980s building complex. Long thought of as remotely located and lacking in amenities, Gooch | Dillard has become a more sought-after residential destination. Featuring new finishes, spacious commons areas, and light-filled interiors, the design of the halls creates a common sense of identity for first year students while providing the modern, flexible amenities that active students desire.

Previously a home for upperclass students, the complex’s nine buildings have been transformed to provide the sense of home that is critical to supporting first year students in their transition to college life. Small, cloistered, single bedrooms have been combined to create larger double occupancy bedrooms with expansive views outside and easy access to shared spaces for gathering, studying, eating, and enjoying the outdoors.

Celebrating the unique, natural environment of the site, the design transforms a previously inaccessible, densely wooded landscape into an active, pedestrian-friendly residential environment that celebrates the site’s natural and outdoor amenities. By creating new outdoor spaces of varying scales, residents and their guests now enjoy a variety of activities from playing soccer, to enjoying a quiet moment on the porch, to taking part in a friendly fireside chat. The underutilized ground-floor public spaces within the buildings have been reimagined as a series of study rooms and lounges that each reinforce community and connection – providing both academic and social space alike for students to use 24/7. These technology-rich environments offer the in-demand spaces students need for collaborating on projects, hosting events, or enjoying down-time with friends.

With a prominent location at the gateway to the University, the renovated Gooch and Dillard Halls offer a renewed first impression of student living at the University of Virginia.

The project is certified LEED Gold.

Carefully selected for both visual appeal and durability, new finishes and lighting lend the interiors an attractive environment tailored to a more sophisticated taste.
Carefully selected for both visual appeal and durability, new finishes and lighting lend the interiors an attractive environment tailored to a more sophisticated taste.
With a prominent location at a gateway to the University, the renovated Gooch-Dillard Hall sets a renewed first impression of student living at the University of Virginia.
Carefully selected for both visual appeal and durability, new finishes and lighting lend the interiors an attractive environment tailored to a more sophisticated taste.
Carefully selected for both visual appeal and durability, new finishes and lighting lend the interiors an attractive environment tailored to a more sophisticated taste.
With a prominent location at a gateway to the University, the renovated Gooch-Dillard Hall sets a renewed first impression of student living at the University of Virginia.

Client: University of Virginia

Location: Charlottesville, VA

Discipline: Residence Life

Completion: 2017

Size: 142,500 SF