The renovation/addition work was phased over a two year period to allow full occupation to be maintained during the construction process.

In 2013, VMDO was selected to design the complete renovation and expansion of North Springfield Elementary School, a mid-1950’s two-story school in Fairfax County, Virginia, which had received multiple additions and renovations over its life span. Initial goals of the multi-phased, continuously occupied renovation project included improving site circulation, transforming entry facades and lobbies, restoring the original structure’s volume and natural daylighting strategies, and adding a new library, art, and performance spaces.

The new 12,300 SF music, art, and library wing redefines and expands the existing learning courtyard and acts as a connector between primary circulation axes. Furthermore, the design integrates an outdoor classroom amphitheater into the site, complementing grade level gardens. The north facing library anchors the addition with soaring windows and a reading terrace that offers views to the fields and woodland border. Abundant natural daylighting, views to nature, and improved lighting and acoustics are integrated in all learning spaces.

Major renovations include new entry canopies, lobbies, reception area, an administrative suite, and a re-envisioned dining commons that exposes the original vaulted structure and clerestory windows. Small additions to each kindergarten room expand and enliven both the interior spaces and the renovated entry facade. The renovation/addition work was phased over a two year period to allow full occupation to be maintained during the construction process. The VMDO and FCPS staff worked together closely to ensure safe, secure, and quality educational spaces and circulation routes during each consecutive phase of construction.

Strategies that optimize occupant health and energy conservation were prioritized, including measures to improve air quality, natural daylighting, views to nature, and acoustics, as well as reducing pollutants, allergens, and VOCs. Site strategies included stormwater management and minimizing construction run-off, increasing community connectivity, and promoting community use of the school’s assets.

In 2013, VMDO was selected to design the complete renovation and expansion of North Springfield Elementary School, a mid-1950’s two-story school in Fairfax County, Virginia, which had received multiple additions and renovations over its life span. Initial goals of the multi-phased, continuously occupied renovation project included improving site circulation, transforming entry facades and lobbies, restoring the original structure’s volume and natural daylighting strategies, and adding a new library, art, and performance spaces.

The new 12,300 SF music, art, and library wing redefines and expands the existing learning courtyard and acts as a connector between primary circulation axes. Furthermore, the design integrates an outdoor classroom amphitheater into the site, complementing grade level gardens. The north facing library anchors the addition with soaring windows and a reading terrace that offers views to the fields and woodland border. Abundant natural daylighting, views to nature, and improved lighting and acoustics are integrated in all learning spaces.

Major renovations include new entry canopies, lobbies, reception area, an administrative suite, and a re-envisioned dining commons that exposes the original vaulted structure and clerestory windows. Small additions to each kindergarten room expand and enliven both the interior spaces and the renovated entry facade. The renovation/addition work was phased over a two year period to allow full occupation to be maintained during the construction process. The VMDO and FCPS staff worked together closely to ensure safe, secure, and quality educational spaces and circulation routes during each consecutive phase of construction.

Strategies that optimize occupant health and energy conservation were prioritized, including measures to improve air quality, natural daylighting, views to nature, and acoustics, as well as reducing pollutants, allergens, and VOCs. Site strategies included stormwater management and minimizing construction run-off, increasing community connectivity, and promoting community use of the school’s assets.

The new 12,300 SF music, art, and library wing redefines and expands the existing learning courtyard and acts as a connector between primary circulation axes.
The new 12,300 SF music, art, and library wing redefines and expands the existing learning courtyard and acts as a connector between primary circulation axes.
The new 12,300 SF music, art, and library wing redefines and expands the existing learning courtyard and acts as a connector between primary circulation axes.
Outdoor Classroom at North Springfield Elementary School
Outdoor Classroom at North Springfield Elementary School

Client: Fairfax County Public Schools

Location: Springfield, VA

Discipline: Primary & Elementary Schools

Completion: 2017

Size: 12,300 SF New Construction and 70,800 SF Renovation