Located near Dupont Circle, Stead Park Community Center is a modernization and addition to the existing community center – a carriage house constructed in 1888 – to foster community and recreational programming in this vibrant and diverse urban neighborhood. Sensitive to its layered history and to the importance of the park’s open space amidst this urban setting, the design emphasizes the open qualities of the park and visibility to the historic structure, while providing accessible, integrated spaces for exercise, play, and community recreation to support a sense of belonging for everyone.

The new facility features the existing historic carriage house as the primary building entry, welcoming visitors to engage the new community through direct access to the historic structure. With a variety of multipurpose spaces, the design includes flexible spaces for community gathering, for group classes, arts, education, fitness activities, and a demonstration kitchen. All these spaces surround two courtyards that allow for indoor and outdoor uses, as well as a large solar canopy that provides energy as well as shade, a sensory garden, updated play equipment, and large outdoor plazas and gathering spaces. As the first Net-Zero community center in Washington, DC, this facility highlights the District’s commitment to the future with sustainable practices.

Located near Dupont Circle, Stead Park Community Center is a modernization and addition to the existing community center – a carriage house constructed in 1888 – to foster community and recreational programming in this vibrant and diverse urban neighborhood. Sensitive to its layered history and to the importance of the park’s open space amidst this urban setting, the design emphasizes the open qualities of the park and visibility to the historic structure, while providing accessible, integrated spaces for exercise, play, and community recreation to support a sense of belonging for everyone.

The new facility features the existing historic carriage house as the primary building entry, welcoming visitors to engage the new community through direct access to the historic structure. With a variety of multipurpose spaces, the design includes flexible spaces for community gathering, for group classes, arts, education, fitness activities, and a demonstration kitchen. All these spaces surround two courtyards that allow for indoor and outdoor uses, as well as a large solar canopy that provides energy as well as shade, a sensory garden, updated play equipment, and large outdoor plazas and gathering spaces. As the first Net-Zero community center in Washington, DC, this facility highlights the District’s commitment to the future with sustainable practices.

Client: Department of General Services

Location: Washington, DC

Discipline: Community Spaces

Completion: August 2021

Size: 15,000 SF New Construction 1,750 SF Renovation

Filed in:

, Athletics + Community, Community Spaces