The nearly 40,000-square-foot building will be prominently located at the south end of the academic lawn and will complete the College’s main quadrangle.

The Greer Environmental Sciences Center elevates Virginia Wesleyan University’s commitment to environmental sustainability and advocacy for a thriving, cross-disciplinary sciences program. Occupying the last building location on the university’s main quad, the Center acts as a portal for students traversing campus connecting them to the building’s dynamic program and natural context through a series of transparent layers and pathways brimming with native flora and fauna. Designed to honor former President Greer’s commitment to environmental sustainability, the building creates an inspiring sense of place that sets a new standard for how the built environment can facilitate hands-on learning opportunities, catalyze regional research partnerships, and connect students to their purpose as stewards of their campus and its broader environmental context.

The Greer Center creates an immersive science experience for everyone on campus, not just science majors. The design stacks and centers the teaching labs within the building and ties wayfinding, programmatic adjacencies, and visual proximities to the lab experience through fully-glazed quad-facing walls that put science on display for the small liberal arts community. Instead of being tied to specific departments, the four teaching labs are organized thematically around the Earth’s four spheres (atmosphere, biosphere, hydrosphere, and geosphere). Adjacent to each teaching lab are research spaces designed to support specialized investigations. Carefully orchestrated transparency between key spaces allows students and faculty whether in a lab, research area, office, or even outdoors to be connected to each other and to the life of the building.

The Greer Environmental Sciences Center elevates Virginia Wesleyan University’s commitment to environmental sustainability and advocacy for a thriving, cross-disciplinary sciences program. Occupying the last building location on the university’s main quad, the Center acts as a portal for students traversing campus connecting them to the building’s dynamic program and natural context through a series of transparent layers and pathways brimming with native flora and fauna. Designed to honor former President Greer’s commitment to environmental sustainability, the building creates an inspiring sense of place that sets a new standard for how the built environment can facilitate hands-on learning opportunities, catalyze regional research partnerships, and connect students to their purpose as stewards of their campus and its broader environmental context.

The Greer Center creates an immersive science experience for everyone on campus, not just science majors. The design stacks and centers the teaching labs within the building and ties wayfinding, programmatic adjacencies, and visual proximities to the lab experience through fully-glazed quad-facing walls that put science on display for the small liberal arts community. Instead of being tied to specific departments, the four teaching labs are organized thematically around the Earth’s four spheres (atmosphere, biosphere, hydrosphere, and geosphere). Adjacent to each teaching lab are research spaces designed to support specialized investigations. Carefully orchestrated transparency between key spaces allows students and faculty whether in a lab, research area, office, or even outdoors to be connected to each other and to the life of the building.

A wing on the east end of the building will house a 50-person, tiered lecture room, two 36-person active learning classrooms, two 20-person seminar rooms, and a Geographic Information System (GIS) classroom.
A wing on the east end of the building will house a 50-person, tiered lecture room, two 36-person active learning classrooms, two 20-person seminar rooms, and a Geographic Information System (GIS) classroom.

Complementing the building’s programmatic transparency are interactive details that animate the LEED Gold building as a teaching tool. Educational signage explains the broad palate of sustainable materials and systems while a building dashboard with real-time data visualizations allows students to track the effectiveness of the geothermal heat exchangers and solar photovoltaic panels. Sustainable features integrated in the constructed wetlands, near high-efficiency building systems, and on the green roof are accessible to students who study local flora and fauna and monitor the building’s use of energy and water. Vegetated bioretention basins offer habitats for birds and wildlife while treating rainwater and stormwater runoff in inventive and engaging ways.

Through the Center’s revealed natural and building systems, students develop awareness of the interconnections of natural systems, the importance of caring for local watersheds and animal habitats, and the responsibility to combat climate change in a region threatened with the imminent effects of sea level rise.

Complementing the building’s programmatic transparency are interactive details that animate the LEED Gold building as a teaching tool. Educational signage explains the broad palate of sustainable materials and systems while a building dashboard with real-time data visualizations allows students to track the effectiveness of the geothermal heat exchangers and solar photovoltaic panels. Sustainable features integrated in the constructed wetlands, near high-efficiency building systems, and on the green roof are accessible to students who study local flora and fauna and monitor the building’s use of energy and water. Vegetated bioretention basins offer habitats for birds and wildlife while treating rainwater and stormwater runoff in inventive and engaging ways.

Through the Center’s revealed natural and building systems, students develop awareness of the interconnections of natural systems, the importance of caring for local watersheds and animal habitats, and the responsibility to combat climate change in a region threatened with the imminent effects of sea level rise.

A wing on the east end of the building will house a 50-person, tiered lecture room, two 36-person active learning classrooms, two 20-person seminar rooms, and a Geographic Information System (GIS) classroom.

By celebrating place-based investigations, interdisciplinary collaborations, and hands-on learning, the building encourages a highly participatory environment that brings students into the magnetic and active orbit of faculty mentorship and local research opportunities. Building resources were developed specifically to leverage collaborations with a network of environmental partners in the Chesapeake Bay region—including the Virginia Aquarium, Chesapeake Bay Foundation, and Virginia Institute of Marine Science, who now have a physical platform for partnering with the University. In this way, the building extends beyond its footprint to promote a campus culture of lifelong collaboration and interdisciplinary research—fulfilling the university’s liberal arts mission to engage a diversity of students in applied learning experiences.

By celebrating place-based investigations, interdisciplinary collaborations, and hands-on learning, the building encourages a highly participatory environment that brings students into the magnetic and active orbit of faculty mentorship and local research opportunities. Building resources were developed specifically to leverage collaborations with a network of environmental partners in the Chesapeake Bay region—including the Virginia Aquarium, Chesapeake Bay Foundation, and Virginia Institute of Marine Science, who now have a physical platform for partnering with the University. In this way, the building extends beyond its footprint to promote a campus culture of lifelong collaboration and interdisciplinary research—fulfilling the university’s liberal arts mission to engage a diversity of students in applied learning experiences.

The Greer Environmental Sciences Center will embody “science on display” with fully glazed walls on the north side of classroom laboratories, exposing science and scientific exploration.
The Greer Environmental Sciences Center will embody “science on display” with fully glazed walls on the north side of classroom laboratories, exposing science and scientific exploration.
Formal and informal group study spaces are located throughout the building. These classrooms and common spaces will be accessible to non-science majors and provide opportunities for all students to develop a closer connection to the sciences.
The Greer Environmental Sciences Center will embody “science on display” with fully glazed walls on the north side of classroom laboratories, exposing science and scientific exploration. Strategically-placed sustainable features will be accessible to students who will observe and monitor the building’s use of energy, water, and material resources.
The Greer Environmental Sciences Center will embody “science on display” with fully glazed walls on the north side of classroom laboratories, exposing science and scientific exploration. Strategically-placed sustainable features will be accessible to students who will observe and monitor the building’s use of energy, water, and material resources.

We are using this facility to promote an ethic of sustainability on our campus. In classes and casual interactions, students and visitors learn more about sustainability and the environment. This allows us additional opportunities to have conversations about what they can do in their everyday lives to be good stewards. This facility has also allowed us to attract students in this field, who might otherwise have gone to a different university. Once they are here, we aim to provide a transformative education, using the building’s educational and sustainable features.

– Dr. Maynard Schaus Vice President for Academic Affairs and Professor of Biology
The Greer Environmental Sciences Center will embody “science on display” with fully glazed walls on the north side of classroom laboratories, exposing science and scientific exploration. Strategically-placed sustainable features will be accessible to students who will observe and monitor the building’s use of energy, water, and material resources.
Virginia Wesleyan University Greer Environmental Sciences Center

Client: Virginia Wesleyan University

Location: Norfolk, VA

Discipline: Academics

Completion: 2017

Size: 40,000 SF

Awards Received

2019 Virginia Environments Award
USGBC Virginia

2018 Excellence in Architecture Merit Award
SCUP/AIA-CAE

2018 Excellence in Design Awards Best Educational Building
Hampton Roads Association for Commercial Real Estate

2018 Honor Award of Excellence
Associated Builders and Contractors - Virginia Chapter

2017 Award of Excellence
DBIA Hampton Roads

Filed in:

, Higher Education, Interior Design, Academic